Hey där hemma!
Efter ett smått kaotiskt nattåg på 13 timmar har vi nu nått Indiens äldsta och heligaste stad Varanasi,
Tydligen så var det här som hela hinduismen föddes och enligt mytologin också guden Shiva. Hit kommer miljoner av indier varje år för att tvätta sina synder i ett av världens skitigaste vatten, floden Ganges. När vi en dag knatade runt längs flodbankerna till Ganges stötte vi på en hinduistisk kremeringsplats där de för brände lik för fullt, en volontär arbetare såg nog på våra chockade blickar att vi inte var helt vana vid det här och kom fram och berättade lite om hela processen. Han förklarade bl.a. att det är en eld som aldrig släcks som de tänder likbålen med och elden påstods ha varit tänd i över 400 år ”the fire of shiva”. Familjer från hela Indien åker för att ta ett sista farväl av sina nära just här, men det är bara män som får besöka kremeringsplatsen. Det hela var såklart en bisarr upplevelse men faktiskt inte så obehaglig som det låter, För indierna på plats kändes det ganska avslappnat, de har accepterat döden som en del av livet.
Före Varanasi tog vi en titt på ett av världens 7 underverk Taj Mahal som var en helt obeskrivlig upplevelse, Inget foto kan ge denna byggnad rättvisa, den måste bara ses i verkligheten. Solen sken hela dagen och vi hade turen att få världens trevligaste och roligaste guide
som visade hela byggnaden utvändigt och invändigt och berättade den otroliga historien om Taj Mahal och om kungadömet som lät bygga det.
Bygget börjades i början på 1600-talet och stod färdigt elva år senare, hela byggnaden är byggd av den finaste av vit marmor och rikligt smyckad med smaragder och guld.
Om man jämför marmorblocken med människorna på bilden förstår man varför den är med på listan med dom 7 underverken.
Har ni möjighet, åk dit! (och tacka oss efteråt för tipset)
Än så länge är livet i en resväska väldigt intressant och spännande. Ingen dag är den andra lik och små saker som att ta ut pengar, äta, åka taxi blir till stora oförglömliga äventyr. Ganska ofta ser man apor hoppa längs hustaken, kameler och elefanter har vi också sett komma gående på gatorna men kungen av gatan är såklart kossorna som ligger oberörda och sover mitt på gatorna medans hundratals tutande mopeder och bilar susar förbi.
Vi har provat på mycket av den lokala maten men även växlat med lite hotelmat då och då, Den lokala maten är nästan alltid vegetarisk, stark och helt galet billig, idag delade vi på fyra måltider och betalade under tio kr var inkl dryck.
Som vi skrev i förra inlägget så är det knepigt att veta vem man kan lita på även om dom allra flesta verkar genuint snälla, te x när vi bokade tåget till Varanasi så ville dom ha 4000 rupees i en liten reseagentur men när vi kollade själva på
internet så kostade samma billjet ca 250 rupees,dom försökte då med ett litet påslag på 3000% sådär, istället betalade vi ca 35 kr för ett 13 timmars nattåg, överkomligt:) Men långt ifrån alla vill lura av en pengar, igår kom det fram en ung kille som bjöd på en kopp te och visade och runt längs flodbanken och bad inte om ett öre i retur. Nu har vi alltså börjat komma in i valutaräkningen och börjat förstå prissättningen någorlunda, men snart måste vi tänka om igen.
Om tre dagar tar vi nämligen en busstur till Nepal, en liten nätt busstur på 8 timmar till gränsen, och sen ytterligare ca sex timmar till staden Pokhara för lite vandring i Himalaya
Vi återkommer med nya uppdateringar, Hoppas ni inte fryser för mycket där hemma i rysskylan.
Tjena killar!
SvaraRaderaLite avundsjuka är vi men idag ska vi till Boda borg och leka. Sen blir det julbord på Ljunga park med öl och vin...mums.;-). Hoppas ni har det bra, vi saknar er. Många kramar Mona och Anna